Analytische Scheikunde Technische Universiteit Delft

De atoomspectrometrie groep in het laboratorium voor analyische scheikunde aan de Technische Universiteit Delft in 1975. Er werd gewerkt aan lijnprofielen (Wagenaar), oven-AAS (Jongerius en Van den Broek), ICP (Kornblum), microgolfplasma (Van Dalen) en Zeeman achtergrondcorrectie (Vollebregt). Van links naar rechts staand Jan Koot, Guy Kornblum, Hans van Dalen, Leo de Galan, Greet Vollebregt, Henk Wagenaar; en zittend Carla Jongerius, hr. Cornelisse, Wim van den Broek.

De atoomspectrometrie groep in het laboratorium voor analyische scheikunde aan de Technische Universiteit Delft in 1975. Er werd gewerkt aan lijnprofielen (Wagenaar), oven-AAS (Jongerius en Van den Broek), ICP (Kornblum), microgolfplasma (Van Dalen) en Zeeman achtergrondcorrectie (Vollebregt).
Van links naar rechts staand Jan Koot, Guy Kornblum, Hans van Dalen, Leo de Galan, Greet Vollebregt, Henk Wagenaar; en zittend Carla Jongerius, hr. Cornelisse, Wim van den Broek.

De vaste medewerkers in 1987. Van links naar rechts: Jan van Dam, Erik van Veen, Ed de Leer, Greet de Loos-Vollebregt, Leo de Galan, Hugo Billiet

De vaste medewerkers in 1987.
Van links naar rechts: Jan van Dam, Erik van Veen, Ed de Leer, Greet de Loos-Vollebregt, Leo de Galan, Hugo Billiet.

Vanaf zijn benoeming tot lector in 1972 stond de vakgroep Analytische Scheikunde onder leiding van Leo de Galan. Er waren aanvankelijk verschillende werkgebieden: elektrochemie onder leiding van Kies, waterchemie onder leiding van Klein en chromatografie onder leiding van Vorstenburg, totdat De Galan dit overnam in combinatie met de atoomspectrometrie. Tot aan zijn vertrek in 1987 begeleidde De Galan 13 promovendi (en nog één in Amsterdam). Tot de meer aansprekende resultaten behoren het werk aan de Zeeman-effect achtergrondcorrectie voor oven-AAS, de ontwikkeling van een extern gekoelde ICP toorts met een argon verbruik van slechts 1 l/min, en de modellering van reversed-phase High Performance Liquid Chromatography met software voor de optimalisatie van de samenstelling van de mobiele fase. Twee uitvindingen met praktisch nut waren de verbeterde V-groove verstuiver voor ICP, nu nog in gebruik voor o.a. organische oplossingen, en de synchronisatie van de mengpomp voor gradiënt elutie in HPLC die door alle fabrikanten is overgenomen.