Boris L’vov

Boris LvovBoris V. L’vov begon zijn wetenschappelijke loopbaan in een laboratorium van het ministerie van defensie, maar werd in de zestigerjaren van de vorige eeuw benoemd tot hoogleraar aan de Polytechnische Universiteit in het voormalige Leningrad, nu wederom St Petersburg. Volgens een recent gepubliceerde eigen terugblik (Spectrochim. Acta Part B 66 (2011) 557-564) was zijn wetenschappelijk onderzoek gericht op twee verwante onderwerpen:

 

 

  1. Hoewel Lockyer al in 1878 een opstelling had beschreven voor atomaire absorptiespektroscopie middels een gietijzeren buis, wordt L’vov terecht gezien als de uitvinder van de analytische oven-AAS. In de atoomspectroscopische wereld is hij hierdoor het meest bekend. Zijn in 1961 gepubliceerde oorspronkelijke ontwerp was verre van praktisch, maar toen hij in latere publicaties gebruik maakte van de eenvoudigere versie van Hans Massmann, werd hij al snel erkend als de autoriteit op dit terrein, vooral toen hij door het ontwerp van het L’vov platform de aanvankelijke grillen van de techniek wist te bedwingen.
  2. De vaste-stof reacties die de elementen vanaf de hete grafietwand in de ovenruimte moesten brengen. Hierover ontwikkelde L’vov een geheel eigen theorie, die hij weliswaar later terugvond in de literatuur van de jaren dertig, maar die volgens zijn eigen zeggen door de hedendaagse thermochemische autoriteiten nog steeds niet is geaccepteerd.

Boris L’vov is een buitengewoon aimabele man, die niet schroomt zijn (sporadische!) misvattingen in latere publicaties te erkennen en te corrigeren.

Boris Lvov_AAS

Boris Lvov_heating electrodes

Boris Lvov_graphitechamber

 

Boris Lvov_furnance temp

Boris Lvov_ovenplatform

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp en functie van het L’vov platform

(a) Atomisatie vanaf de ovenwand; (b) atomisatie vanaf het platform, waardoor het monster vertraagd vrijkomt in een oven die al op zijn eindtemperatuur is; (c) snelle verhitting van de oven met maximaal vermogen.

L’vov merkte hierbij op dat het ontwerp van het platform zo gekozen moest worden dat er maximale vertraging van het absorptiesignaal optrad. Het platform moet door straling van de hete binnenwand van de oven op temperatuur worden gebracht. Om platformverhitting door geleiding te minimaliseren moet het platform daarom zo weinig mogelijk contact met de oven maken.